Hoogwaardige kwaliteit & Gecertificeerd

Gratis verzending

Uit voorraad leverbaar

Goede klantenservice

In de wereld van gezondheidssupplementen en longevity is Nicotinamide Mononucleotide (NMN) snel in populariteit gestegen, vooral binnen de anti-verouderingsgemeenschap. NMN is een voorloper van NAD+, een vitale molecule die een sleutelrol speelt in verschillende cellulaire processen, waaronder energieproductie, DNA-reparatie en cel regeneratie. Gezien deze groeiende interesse, rijst de cruciale vraag: is NMN veilig of is het gevaarlijk?

Wat is NMN?

NMN staat voor Nicotinamide Mononucleotide, een stof die in het lichaam natuurlijk voorkomt en een directe voorloper is van Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD+). NAD+ is essentieel voor het behoud van gezonde cellulaire functies en speelt een cruciale rol in metabole processen. De interesse in NMN als een anti-verouderingssupplement is voornamelijk te danken aan zijn potentieel om de NAD+ niveaus in het lichaam te verhogen, wat theoretisch de tekenen van veroudering kan verminderen en de levensduur kan verlengen.

Onderzoek naar de veiligheid van NMN

In de zoektocht naar de veiligheid van NMN zijn verschillende preklinische en klinische studies voor NMN uitgevoerd. Dierstudies hebben veelbelovende resultaten laten zien, waaronder verbeterde energie, verlaagde risico’s op leeftijdsgebonden ziektes, en zelfs verlengde levensduur. Menselijke studies zijn echter nog in een vroeg stadium. Deze studies richten zich op de effectiviteit van NMN en proberen vast te stellen wat de optimale dosering is voor menselijk gebruik.

Meningen en aanbevelingen

Gezondheidsexperts zijn voorzichtig optimistisch over de potentie van NMN maar benadrukken het belang van verder onderzoek. De huidige aanbevolen doseringen variëren, en experts adviseren individuen om professioneel medisch advies in te winnen voordat ze NMN supplementen gaan gebruiken. Dit is vooral belangrijk voor mensen met bestaande gezondheidsaandoeningen of die andere medicijnen gebruiken.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen

Hoewel NMN over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele potentiële risico’s en bijwerkingen geïdentificeerd. Deze omvatten milde gastro-intestinale klachten en mogelijke interacties met bepaalde medicijnen. Specifieke groepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen, moeten voorzichtiger zijn met het gebruik van NMN. Deskundigen adviseren om altijd een arts te raadplegen alvorens met een NMN te beginnen.

Goedkeuring in de Europese Unie door EFSA

Een belangrijk aspect bij het overwegen van NMN-supplementen is de regelgevende status, vooral in regio’s zoals de Europese Unie. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) speelt een cruciale rol in het beoordelen en goedkeuren van voedingssupplementen en hun ingrediënten voor veilig gebruik binnen de EU. Tot op heden is NMN nog niet officieel goedgekeurd door de EFSA als een erkend voedingssupplement. Het NMN dossier bij de EFSA is wel ingediend en ontvangen op 22 augustus 2023. Wij hopen dat er in begin 2024 dan ook antwoord komt op de vraag of NMN gevaarlijk is of veilig voor de consument.

 • Huidige Status:
  NMN, als een relatief nieuw supplement in de markt, is momenteel onderwerp van beoordeling en onderzoek. De EFSA heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan over de veiligheid en effectiviteit van NMN als voedingssupplement. Deze situatie betekent dat NMN in veel EU-landen in een soort regelgevend grijs gebied valt.
 • Belang van Goedkeuring:
  De goedkeuring van de EFSA is cruciaal omdat het vertrouwen en zekerheid biedt aan consumenten over de veiligheid van een supplement. Zonder deze goedkeuring bestaat er onzekerheid over de mogelijke risico’s en de kwaliteitsnormen van NMN producten die in de EU worden verkocht.
 • Advies voor Consumenten:
  Gezien deze situatie is het voor consumenten in de EU belangrijk om voorzichtig te zijn bij het overwegen van NMN supplementen. Het wordt aanbevolen om producten te kiezen van gerenommeerde fabrikanten die hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen hanteren, zelfs in afwezigheid van formele goedkeuring.
 • Toekomstige Ontwikkelingen:
  De toekomstige status van NMN in de EU hangt af van lopend onderzoek en de beoordeling door de EFSA. Het is mogelijk dat NMN in de toekomst wordt goedgekeurd, afhankelijk van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en veiligheidsbeoordelingen.

 

NMN blijft een veelbelovend gebied in de wetenschap van anti-veroudering en gezondheidssupplementen. De huidige onderzoeksgegevens suggereren dat het een veilige en potentieel effectieve aanvulling kan zijn, maar zoals bij elk supplement, is voorzichtigheid geboden. Het is belangrijk voor consumenten en belanghebbenden om de ontwikkelingen rondom de regelgevende status van NMN in de EU te volgen. Deze informatie kan van invloed zijn op de beschikbaarheid, het gebruik en de perceptie van NMN als een potentieel gezondheidssupplement. Toekomstig onderzoek zal hopelijk meer licht werpen op de optimale doseringen en langetermijneffecten van NMN gebruik. Hou onze blog daarom ook in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.