Hoogwaardige kwaliteit & Gecertificeerd

Gratis verzending

Uit voorraad leverbaar

Goede klantenservice

Zink, een mineraal omringd door enig mysterie. Eerder onderbelicht dan bijvoorbeeld calcium of magnesium, maar van even vitaal belang. Hoewel je er misschien niet elke dag over nadenkt, heeft dit beetje mystiek metaal het fantastische vermogen om vele functies in je lichaam te ondersteunen. Maar wat weet jij er eigenlijk van? Weet jij wat zink precies is? Of waar het in zit? Maak je klaar om dit raadsel te ontrafelen en meer te leren over zink.

Wat is zink?

Zink behoort tot de groep van essentiële mineralen – stoffen die ons lichaam nodig heeft voor optimale gezondheid, maar die we niet zelf kunnen maken. Het moet dus via onze voeding worden ingenomen.

Zink is uniek omdat het betrokken is bij meer chemische reacties in ons lichaam dan welk ander mineraal ook (1). Dit maakt het cruciaal voor talloze processen en functies, waaronder immuunrespons, celdeling en DNA-synthese (2).

Nog indrukwekkender: als sporenmineraal hebben we maar kleine hoeveelheden nodig om al deze essentiële taken uit te voeren. Desondanks blijft voldoende zink binnenkrijgen een must voor een goede gezondheid.

Daarom nu de hamvraag: waar zit dit wondermiddeltje dan allemaal in?

(Bronnen: 1) Sandstead HH. ZnCreview: De rol van ZnC in de menselijke gezondheid. J Trace Elem Med Biol. 2010; 2) Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds. Zink.”)

Waar zit zink in?

Zink is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, variërend van dierlijke bronnen tot plantenaanbod. Hoewel de hoogste niveaus van zink worden gevonden in schaaldieren, rood vlees en gevogelte, zijn er nog steeds talrijke plantaardige bronnen waaruit vegetariërs en veganisten dit essentiële mineraal kunnen halen.

Het aanbod van dierlijk voedseloesters

Beginnend met dierlijke bronnen – eieren, melk en kaas verschaffen ons lichaam deze noodzakelijke brandstof. Maar waar zit zink dan nog meer in? Als je flexibel bent met wat je eet kun je ook kijken naar schaal- en schelpdieren. Denk aan oesters; deze bevatten aanzienlijke hoeveelheden zink.

Plantaardige Bronnen

Omschakelen naar de plantaardige bronnen, de vraag openbaart zich: “waar zit het meeste zink in?” Hoewel groenten niet zo rijk aan dit mineraal zijn als hun dierlijke tegenhangers, zijn er toch enkele goede bronnen zoals paddenstoelen, spinazie en broccoli.

Bovendien zijn granen zoals bruine rijst of quinoa betrouwbare bondgenoten in jouw zoektocht naar een optimale consumptie van dit veelzijdige mineraal. Zaden zoals pompoenzaad kunnen ook de nodige hoeveelheid leveren. Uiteraard ook; volkoren producten. Deze leiden je naar een pad van gezondheid met hun aangevoerde dosis aan dit mineraal samen met andere essentiële voedingsstoffen.

Welke noten en zaden zijn rijk aan zink?pompoenpitten

Noten en zaden kunnen als een opmerkelijke bijdrage dienen wanneer we praten over in welke voeding zit zink. Ze nemen immers een prominente plaats in op de lijst van plantaardige producten die dit mineraal leveren. Of je ze nu consumeert als snack tussendoor of ze aan je maaltijden toevoegt voor wat extra knapperigheid, het feit blijft dat noten en zaden werken te bevredigen waar jij naar op zoek bent: zinkreserves.

Pompoenzaden staan bovenaan deze lijst, maar chiazaad, lijnzaad en sesamzaad zijn ook uitstekende bronnen. Qua noten zijn cashewnoten bijzonder rijk, gevolgd door amandelen en pinda’s.

Kortom, voeding met zink is veelvuldig aanwezig in ons dagelijks dieet. Het gaat erom bewuste keuzes te maken om ervoor te zorgen dat we genoeg binnenkrijgen dankzij een diversiteit van ingrediënten.

Voedingsbronnen met het zinkgehalte per 100 gram

Om even een makkelijk overzicht te geven hebben we een tabel samengesteld. Houd er rekening mee dat de zinkwaarden geschat zijn en kunnen variëren afhankelijk van specifieke variëteiten en bereidingsmethoden:

Voedselbron Zinkgehalte per 100 gram Extra informatie
Oesters 78,6 mg Uitzonderlijk hoog in zink.
Tarwekiemen (geroosterd) 17,0 mg Goede plantaardige zinkbron.
Rundvlees (mager, gebraden) 12,3 mg Rijk aan eiwitten en ijzer.
Pompoenpitten 10,3 mg Vol met mineralen en vitaminen.
Donkere chocolade 9,6 mg Bevat antioxidanten; consumeer met mate.
Lams- of schapenvlees (gebraden) 8,7 mg Goede bron van eiwit.
Sesamzaad 7,8 mg Ideaal voor salades en broden.
Kreeft 7,0 mg Ook rijk aan eiwitten en goede vetten.
Chiazaad 4,58 mg Rijk aan omega-3 vetzuren, vezels, en eiwitten.
Lijnzaad 4,34 mg Geweldig voor omega-3 vetzuren en vezels.
Cashewnoten (rauw) 5,78 mg Handig als snack, ook rijk aan magnesium.
Pinda’s (geroosterd) 3,27 mg Goede snack, rijk aan gezonde vetten.
Amandelen (rauw) 3,12 mg Goed voor hartgezondheid, vitamine E rijk.
Kaas (Cheddar) 3,11 mg Ook een goede calciumbron.
Volkorenbrood 2,0 mg Biedt ook vezels en B-vitamines.
Kip (gekookt) 2,4 mg Goede bron van magere eiwitten.
Garnalen 1,34 mg Uitstekende bron van eiwitten en selenium.
Spinazie (gekookt) 1,37 mg Rijk aan ijzer en vitamine K.
Paddenstoelen 1,4 mg Goede plantaardige bron, variërend per soort.
Kikkererwten (gekookt) 1,53 mg Rijk aan vezels en proteïne.
Quinoa (gekookt) 1,09 mg Compleet eiwit en rijk aan vezels.
Erwten (gekookt) 1,24 mg Goede bron van eiwitten en vezels.
Linzen (gekookt) 1,27 mg Bevat eiwitten, vezels, en mineralen.
Eieren (geheel) 1,29 mg Bevatten ook vitamines A, D, en B12.
Yoghurt (naturel) 1,0 mg Goede bron van probiotica.
Melk (vol) 0,9 mg Biedt calcium en vitamine D.
Avocado’s 0,64 mg Rijk aan gezonde vetten en vezels.
Bessen (vooral frambozen) 0,53 mg Antioxidantenrijk en vitamine C.
Broccoli (gekookt) 0,41 mg Bevat ook veel vitamine C en K.
Courgette (gekookt) 0,32 mg Laag in calorieën, hoog in vitamine A.

Ofwel waar zit veel zink in? Het korte antwoord is: het zit bijna overal in. Zodra we op zoek gaan, vinden we dit kleine maar cruciale element verborgen in vele gangbare voedselproducten. Van dierlijke bronnen tot noten en granen, onze natuurlijke voorraadkast is rijk aan dit belangrijke mineraal.

Waarvoor heb je zink nodig?

Zink is een essentieel mineraal dat voor heel wat functies in ons lichaam noodzakelijk is. In feite, vormt zink de ruggengraat van vele biochemische processen die het lichaamsweefsel opbouwen en beschermen. Het beïnvloedt namelijk rechtstreeks de werking van meer dan 300 enzymen en speelt tevens een prominente rol in het immuunsysteem.

Processen in het lichaam waarbij zink betrokken is

Laten we nu eens kijken naar enkele specifieke manieren waarop ons lichaam gebruik maakt van dit veelzijdige mineraal.

 1. Immuunfunctie:
  Zinkactiviteit stimuleert de productie van witte bloedcellen, die infecties bestrijden. Hierom wordt zink vaak als supplement aangeraden tijdens het koude en griepseizoen.
 2. Eiwitsynthese:
  Als bouwsteen bij eiwitcreatie helpt zink cellen en weefsels te groeien en herstellen.
 3. DNA-synthese:
  Dit mineraal speelt een cruciale rol in celdeling en DNA-constructie, wat vooral belangrijk is voor snelle ontwikkeling gedurende zwangerschap of puberteit.
 4. Genezing van wonden:
  Artsen bevelen soms topische waar zijn zink goed voor-zalven aan om huidwonden te helpen genezen of acne behandelen.
 5. Smaak- en reukzin:
  Zonder voldoende zink kan onze smaak- en reukzin verminderd raken. En dit kan dan weer ongewenste effecten hebben op eetlust en algemene voedingstoestand.

Het is duidelijk dat zink goed voor ontelbare processen in ons lichaam functioneert. Van het stimuleren van onze immuunrespons tot het helpen repareren van cellen, de voordelen van zink zijn veelomvattend.

Dus hoeveel heb je ervan nodig? En waar kunt u dit essentiële mineraal vinden? We bespreken deze vragen verder in de volgende secties. Vergeet dus niet om door te lezen!

Hoeveel zink heb je per dag nodig?

De vraag ‘hoeveel zink per dag’ is een van de belangrijkste bij het handhaven van een gezond voedingspatroon. De hoeveelheid benodigde zink kan variëren op basis van leeftijd, geslacht en specifieke fysiologische omstandigheden.

Het Office of Dietary Supplements (ODS) noteert dat voor volwassenen mannen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 11 milligram bedraagt en voor volwassen vrouwen 8 milligram. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben echter meer nodig, namelijk 11-12mg om te voorzien in hun verhoogde behoefte en om de groei en ontwikkeling van hun baby te ondersteunen.

In tegenstelling hiermee zijn kinderen afhankelijk van hun leeftijd slechts ongeveer 2 tot 8 milligram per dag nodig. Dit benadrukt dat levensfasen een invloedrijke factor kunnen zijn in de nutritionele vereisten.

Dit is echter een algemene gids, aangezien andere factoren zoals gezondheidsstatus of chronische medische aandoeningen ook kunnen beïnvloeden hoeveel zink iemand zou moeten consumeren.

Onthoud dat alhoewel zink essentieel is voor onze gezondheid, het mogelijk schadelijk kan zijn als we er te veel van binnen krijgen. Het wordt sterk aangeraden om niet consequent meer dan de bovengrens van 40 mg per dag voor volwassenen in te nemen om de mogelijkheid van toxiciteit te vermijden.

Toch schuilt er niet in elke milligram het gevaar, zoals ik eerder vermeldde, is een adequate inname essentieel voor onze lichamelijke processen. Daarom is een evenwichtige en doordachte voeding cruciaal voor ons welzijn.

Echter naarmate de aandacht verschuift naar meer persoonlijke dieet- en gezondheidsplannen als onderdeel van preventieve zorg, kan het wijs zijn om met een arts of diëtist te overleggen voor individueel advies over je microvoedingsbehoeften, waaronder zink.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan zink?

Een tekort, of met andere woorden een inadequaat niveau van zink (“zink tekort”) in het lichaam kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken. Zinktekort symptomen variëren dus afhankelijk van de ernst en duur ervan.

In de eerste plaats is gebrek aan zink bekend om immuniteitsproblemen te veroorzaken. Uw immuunsysteem is cruciaal voor het bestrijden van schadelijke bacteriën en virussen. Een onvoldoende zinksituatie kan leiden tot meer frequente ziektes.

Het tweede grote probleem dat opkomt door gebrek aan dit nutriënt is groeiachterstand bij kinderen. Zink speelt namelijk een sleutelrol in celdeling en groei.

Verder kan huiduitslag ook fungeren als een signaal voor een eventueel deficit. Specifieker gesproken, Acrodermatitis enteropathica is een uitzonderlijk maar kenmerkend symptoom hiervan.

Wat te eten bij een zink tekort?

Wanneer er sprake is van de bovengenoemde “zinktekort symptomen”, dient men zich te richten op voeding met hoogwaardige bronnen van dit mineraal. Hier volgt dan ook een overzicht van wat u het beste kunt eten wanneer dit deficiënt naar voren komt:

 1. Vlees: Rund-, varkens- en lamsvlees zijn uitstekende bronnen.
 2. Dierlijke producten: Eieren, melk en kaas zijn rijk aan dit essentiële mineraal.
 3. Zeevruchten: Zalm, garnalen en vooral oesters zitten vol met zink.
 4. Noten en Zaden: Pompoenzaden, cashewnoten, hennepzaden bevatten behoorlijke hoeveelheden.

Deze voedingsmiddelen hebben de capaciteit om het tekort effectief tegen te gaan dankzij hun natuurlijk hoge inhoud van deze stof.

Wie heeft de grootste kans op een zinktekort?

Hoewel dit tekort iedereen kan treffen, zijn er bepaalde groepen mensen die hier meer vatbaar voor zijn. Deze kwetsbare groepen bestaan uit:

 1. Ouderen: Het vermogen om mineralen te absorberen neemt af naarmate u ouder wordt.
 2. Mensen met Gastro-intestinale aandoeningen: Ziektes zoals de ziekte van Crohn of Coeliakie belemmeren dikwijls de juiste absorptie.
 3. Vegetariërs & Veganisten: Een plantaardig dieet slaagt er meestal niet in om voldoende zink binnen te krijgen daar dierlijke producten als hoofdbronnen gelden.
 4. Alcoholverslaafden: Aangezien alcohol interfereert met nutriëntabsorptie leidend tot mogelijke deficits.

Indien u zich in één van bovengenoemde categorieën bevindt, is het raadzaam om extra alert te blijven en uw consumptiepatroon op orde te houden zodat u steeds adequate niveaus van deze belangrijke voedingsstof behoudt.

Wat zijn de gevolgen van te veel zink?

Een uitgebalanceerde inname van zink is cruciaal voor talrijke functies in het menselijke lichaam. Het overschot aan dit essentiële mineraal, ook wel bekend als “te veel zink”, kan echter leiden tot een reeks gezondheidsproblemen.

Er bestaan diverse symptomen die erop wijzen dat je mogelijk teveel zink hebt ingenomen. De voornaamste daarvan omvatten misselijkheid en braken, buikpijn, vermoeidheid, koorts, hoest en zelfs verlies van eetlust. Haarverlies en veranderingen in de smaak- of geurzin kunnen ook optreden bij chronische overdosering van zink.

Daarnaast hebben studies aangetoond dat overmatige consumptie van zink, vooral door supplementen, kan interfereren met de opname van andere belangrijke mineralen zoals koper en ijzer. Dit kan op zijn beurt leiden tot tekorten.

Aanvaardbare Bovengrens

De discussie rondom de specifieke bovengrens voor een veilig dagelijks inname verschilt onder experts. Toch stelt de Nederlandse Gezondheidsraad dat een optimale inname van 7 (voor vrouwen) en 9 (voor mannen) milligram per dag.

Voor meer exacte richtlijnen is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of diëtist aangezien deze afhankelijk kunnen zijn van individuele factoren zoals geslacht, leeftijd en algehele gezondheidstoestand.

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet vaak voldoende zink biedt. En het is moeilijk, maar niet onmogelijk, om “te veel zink” binnen te krijgen via voedsel alleen. Overdosering treedt meestal op bij inname van hoge niveaus van zinksupplementen.

Dus hoewel het veilig en gezond is om je zinkinname uit natuurlijke voedselbronnen te verhogen, moet je voorzichtig zijn met de hoeveelheid zinksupplementen die je inneemt om overdosering en bijbehorende probleemsituaties zoals “teveel zink symptomen” te vermijden. Als je twijfelt of vragen hebt over de juiste dosis, neem dan contact op met een medische professional.

Zink en vruchtbaarheid

Als het gaat om voortplantingsgezondheid, speelt zink een cruciale rol. Het wordt vaak over het hoofd gezien als een essentiële component van de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid.

Bij mannen

Bij mannen is dit mineraal rechtstreeks betrokken bij spermaproductie en -kwaliteit. Verschillende onderzoeken tonen aan dat er een significante relatie is tussen een adequate inname van zink en verbeterde sperma-kwaliteiten zoals volume, beweeglijkheid en vorm[^1^].

Zink helpt ook bij de productie van testosteron, een essentieel hormoon voor de mannelijke seksuele functie. Lage niveaus van zink kunnen leiden tot verlaagde testosteronniveaus[^2^].

Bij vrouwen

Voor vrouwen is zink even belangrijk in elke fase van het voortplantingsproces. Van eisprong tot implantatie speelt het mineraal een centrale rol, inclusief het ondersteunen van gezonde celdeling tijdens de groei van de foetus[^3^]. Net als bij mannen kan lage zinkinname leiden tot problemen met de vruchtbaarheid[^4^].

Onthoud echter dat iedere situatie uniek is. Hoewel adequaat zink noodzakelijk is voor optimale vruchtbaarheid, zal alleen meer consumeren niet per se onvruchtbaarheidsproblemen oplossen. Het in balans houden van alle vitamines en mineralen is de sleutel tot algehele gezondheid, inclusief reproductieve gezondheid.

Als je overweegt om je zinkinname te verhogen voor vruchtbaarheidsdoeleinden, raadpleeg dan altijd eerst een arts of diëtist voor persoonlijk advies.

 

Bronnen:
[^1^]: Wong WY et al. (2002). Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. [^2^]: Om AS et al (1996). Dietary zinc deficiency alters 5 alpha-reduction and aromatization of testosterone and androgen and estrogen receptors in rat liver. [^3^]: Chaffee BW & King JC (2012). Effect of zinc supplementation on pregnancy outcomes.  [^4^]: Mistry HD et al (2008). Maternal selenium, copper and zinc concentrations in pregnancy associated with small-for-gestational-age infants.}