Hoogwaardige kwaliteit & Gecertificeerd

Gratis verzending

Uit voorraad leverbaar

Goede klantenservice

Je NAD niveau is laag en je vraagt je af wat je eraan kunt doen? Geen nood, in dit artikel help ik je verder. Heb je een NAD test gedaan en kwam deze lager uit dan je had verwacht? Of wellicht had je dit idee al omdat je wat minder energie had.

Ik begrijp dat het vervelend en schokkend kan ogen als je NAD niveau laag is. Samen gaan we op zoek naar manieren om je NAD weer op peil te krijgen. Of je nu supplementen wilt nemen, je leefstijl wilt aanpassen of gewoon advies nodig hebt. Lees snel verder voor handige tips en adviezen om je NAD weer omhoog te krijgen.

Wat is NAD en waarom is het belangrijk?

NAD niveau veroudering

Je NAD niveau verlaagt naar mate je ouder wordt

NAD+, ofwel Nicotinamide Adenine Dinucleotide, is een belangrijk stofje dat in alle levende cellen te vinden is. Het speelt een sleutelrol in honderden metabole processen die nodig zijn om ons gezond en levend te houden. Denk hierbij aan het maken van energie, repareren van ons DNA, de communicatie tussen cellen en het herstel van schade aan cellen.

Daarnaast helpt NAD+ bij heel wat reacties in ons lichaam die te maken hebben met onze stofwisseling. Het zorgt ervoor dat elektronen van de ene naar de andere reactie kunnen gaan, wat heel belangrijk is voor het maken van energie. Zonder voldoende NAD kunnen je cellen geen energie produceren en daardoor niet goed functioneren.

Een goede NAD-balans is essentieel voor een goede gezondheid en prestaties. Door je leefstijl aan te passen en eventueel supplementen te nemen, kun je je NAD-niveau verhogen en optimaal profiteren van de voordelen die NAD biedt. Zo voel je je fitter, scherper en energieker.

Wat is het gemiddelde NAD niveau?

Hieronder zie je de gemiddelde waardes waarmee je jouw NAD niveau kan vergelijken.

NAD niveau mannen:

Referentiebereik van NAD: 31-46 μmol/L
Gemiddelde concentratie: 29 μmol/L
Bereik (dekt 95% van de bevolking): 17–41 μmol/L

NAD niveau vrouwen:

Referentiebereik van NAD: 26-41 μmol/L
Gemiddelde concentratie: 26 μmol/L
Bereik (dekt 95% van de bevolking): 15–36,5 μmol/L

Schik niet als je onder gemiddeld zit. Mijn NAD niveau was 15.77 met mijn eerste meting en daardoor onder gemiddeld. Ik heb dit uiteindelijk kunnen verdubbelen!

Tekenen en symptomen van een laag NAD niveau

Als je NAD-spiegels laag zijn, kun je je waarschijnlijk vermoeid en futloos voelen. Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van een laag NAD niveau. Je hebt misschien het gevoel dat je batterijen wat leger zijn en dat je minder energiek en fit voelt.

Brainfog en slapeloosheid

Als je moeite hebt om je te concentreren of je geheugen laat je in de steek, kan dit erop wijzen dat je NAD-gehalte te laag is. Slapeloze nachten kunnen ook een teken zijn van een tekort aan NAD. Probeer  ontspannende activiteiten voor het slapengaan. De kwaliteit van je slaap is namelijk zeer belangrijk voor allerlei functies in je lichaam.

Spierzwakte

Als je spieren zwak aanvoelen en je snel vermoeid raakt tijdens lichamelijke inspanning, kan dit wijzen op een tekort aan NAD. Oxidatieve stress kan je spieren en zenuwen beschadigen, dus zorg voor voldoende antioxidanten in je dieet en drink genoeg water om je cellen te beschermen.

Een laag NAD-gehalte kan verschillende symptomen veroorzaken, maar gelukkig zijn er manieren om je NAD-spiegels weer op peil te brengen. Extra rust nemen, je dieet aanpassen en NAD-boosters innemen kunnen helpen om je energieniveaus en algehele gezondheid te verbeteren. Met de juiste aanpak voel je je snel weer de oude!

NAD test gehad? Het is een momentopnameNAD test

De resultaten van je NAD-test geven een momentopname van je NAD-niveaus op het moment van de bloedafname. Het kan veranderen, het is geen vaststaand gegeven. Je NAD-niveaus kunnen bijvoorbeeld stijgen door gezondere leefstijlkeuzes, zoals meer bewegen, beter slapen en gezonder eten.

Leefstijlkeuzes die je NAD-niveaus kunnen verhogen

Bewegen zorgt voor een betere bloedcirculatie in je lichaam, waardoor cellen beter van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien. Dit stimuleert de aanmaak van NAD. Probeer elke dag 30 minuten matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of yoga.

Slaap

Slaap is essentieel voor veel lichaamsprocessen, waaronder de aanmaak van NAD. Streef naar 7-8 uur slaap per nacht. Ga op tijd naar bed, beperk schermtijd voor het slapengaan en zorg voor een donkere, stille slaapkamer.

Voeding

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan niacine, zoals vlees, vis, granen en peulvruchten. Niacine is een bouwstof voor NAD. Beperk daarnaast suikers en verzadigde vetten, die de NAD-aanmaak kunnen remmen.

Supplementen

Supplementen zoals NMN kunnen ook effectief zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je NAD niveau in je lichaam direct wordt verhoogd.NAD leeftijd NMN

Samengevat is een NAD-test een handige graadmeter, maar geen definitieve uitslag. Door een gezonde leefstijl en eventuele supplementen kun je zelf veel doen om je NAD-niveaus op peil te houden. Herhaal de test over een tijdje om de effecten hiervan te zien.

Oorzaken van een laag NAD gehalte

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan een laag NAD+ gehalte. De belangrijkste oorzaken zijn:

Overmatig alcoholgebruik

Alcohol verlaagt de productie van NAD+ in je lichaam. Wanneer je regelmatig te veel alcohol drinkt, raakt je voorraad NAD+ uitgeput. Probeer je alcoholinname te beperken om je NAD+-niveaus weer op peil te brengen.

Hoge bloedsuikerspiegel

Een hoge bloedsuikerspiegel, vooral als gevolg van slecht gereguleerde diabetes of prediabetes, verlaagt de hoeveelheid NAD+ in je lichaam. Wanneer je bloedsuiker te hoog is, gebruikt je lichaam meer NAD+ om de cellen van brandstof te voorzien. Door je bloedsuiker onder controle te houden met behulp van dieet en eventueel medicatie, kun je je NAD+-niveaus helpen verhogen.

Lichaamsgewicht

Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen bijdragen aan een tekort aan NAD+. Bij overgewicht is de vraag naar NAD+ groter, waardoor de voorraden sneller slinken. Bij ondergewicht is er minder weefsel dat NAD+ kan produceren. Door een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te handhaven, kun je de productie en beschikbaarheid van NAD+ ondersteunen.

Veroudering

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van NAD+ in ons lichaam af. Dit is een natuurlijk proces, maar door gezonde leefstijlkeuzes te maken en de hierboven genoemde factoren aan te pakken, kun je de afname van NAD+ die met het ouder worden gepaard gaat vertragen of gedeeltelijk compenseren.

Door deze factoren aan te pakken en gezonde keuzes te maken op het gebied van leefstijl, kun je een laag NAD+-gehalte helpen corrigeren en de voordelen van voldoende NAD+ weer ervaren. Een goede gezondheid begint met de juiste bal

Supplementen Om Je NAD-niveau Te Verhogen

NMN (Nicotinamide Mononucleotide)NMN vitasure

NMN (Nicotinamide Mononucleotide) een vorm van vitamine B3. Nicotinamide is een soort vitamine B3 die we via ons eten kunnen opnemen. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in ons lichaam als onderdeel van NAD+, een co-enzym dat essentieel is voor verschillende processen. Nicotinamide mononucleotide (NMN) is een stof die ontstaat wanneer nicotinamide wordt gecombineerd met ribose, een type suikermolecuul.

NMN in combinatie met Resveratrol

Resveratrol is een plantaardige stof met antioxidantwerking die voorkomt in druivenpitten, rode wijn en bosbessen. Het combineren van Resveratrol en NMN kan volgens een studie bij muizen synergetische effecten hebben.trans resveratrol Terwijl resveratrol de activiteit van sirtuïnen kan stimuleren, kan NMN de niveaus van NAD+ verhogen, wat op zijn beurt de werking van sirtuïnen kan verbeteren. Dit ziet er dus uit als een krachtige combinatie.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar Resveratrol. Enkele voordelen zijn:

  • Antioxidante werking ter bescherming van cellen en weefsels**
  • Helpt de huid gezond te houden en beschermt cellen tegen schade door oxidatie**
  • Goed voor de bloedcirculatie en de bloeddruk**
  • Gunstige invloed op hart en bloedvaten**

 

** Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Conclusie

Dus wat kun je doen als je NAD laag is? Blijf positief en geef niet op. Er zijn manieren om je NAD-niveaus te verhogen, dus begin met gezonde leefstijlkeuzes zoals voldoende slaap, beperken van alcohol en stoppen met roken. Ook is het belangrijk om stress te verminderen, aangezien chronische stress de aanmaak van NAD kan remmen. Naast dat zijn er supplementen zoals NMN om je NAD-spiegel te verhogen.

Als je deze stappen neemt en je levensstijl aanpast, zou je NAD-niveau binnen enkele weken moeten stijgen. Het is echter belangrijk om regelmatig je NAD-spiegel te laten testen om te controleren of de aanpassingen het gewenste effect hebben. Als je NAD-niveau na een paar maanden nog steeds laag blijft, kan het nuttig zijn om met je arts te overleggen over andere mogelijke oorzaken.

Een gezond NAD-niveau is cruciaal voor je energie, geheugen, stemmingsregulatie en vele andere lichaamsfuncties. Door de juiste maatregelen te nemen, kun je veroudering en ziekten helpen voorkomen en je algemene gezondheid en welzijn verbeteren. Een laag NAD niveau hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn!