Hoogwaardige kwaliteit & Gecertificeerd

Gratis verzending

Uit voorraad leverbaar

Goede klantenservice

Misschien kom je net tot de ontdekking dat er zoiets bestaat als verschillende soorten magnesium. Of wellicht ben je al enige tijd bewust van deze diversiteit, maar vraag je nog steeds af welke vorm het beste is voor jou? In dit artikel ga ik uitgebreid in op de subtiele verschillen tussen diverse soorten magnesium, hun biologische beschikbaarheid, en meer. Hierdoor kun je een geïnformeerde keuze maken over welk magnesium supplement het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

Wat is magnesium?

Laten we eerst eens inzoomen op wat magnesium precies is. Magnesium is een essentieel mineraal dat onze lichamen niet zelf kunnen aanmaken, maar moet worden verkregen via onze voeding of supplementatie. Het speelt een cruciale rol in meer dan 300 enzymatische reacties die plaatsvinden in ons lichaam en wordt algemeen beschouwd als een ‘master-mineraal’.

Waar is magnesium goed voor?

De effectiviteit van dit mineraal reikt verder dan alleen het bevorderen van bot- en hartgezondheid – iets waarvoor het vaak wordt aangeprezen. Zo draagt het bijvoorbeeld bij aan:

  1. Energie-opwekkende processen.
  2. Gemoedstoestand regulering.
  3. Spierfunctie.
  4. Immuniteitsversterking.
  5. Opbouw en herstel van DNA.

Maar hoe weten we of we voldoende binnenkrijgen?

Hoeveel magnesium per dag?

Voor mannen ouder dan 19 jaar wordt een dagelijkse inname van 400-420 mg aanbevolen, terwijl vrouwen boven die leeftijd minimaal 310-320 mg zouden moeten innemen. Bij zwangerschap of borstvoeding kunnen deze hoeveelheden veranderen.

Maar hoe zit het met de verschillende vormen van magnesium? Hoe hoog is hun biologische beschikbaarheid? En wat betekent dat eigenlijk?

spieren

Waar is magnesium goed voor?

Als het op de gezondheid aankomt, speelt magnesium een essentiële rol. In dit gedeelte zullen we dieper ingaan op enkele belangrijke aspecten.

Zenuwstelsel en spieren

Allereerst biedt magnesium ondersteuning aan ons zenuwstelsel. Dit mineraal reguleert de overdracht van signalen tussen onze hersenen en lichaam, wat bijdraagt tot normale psychologische functies. Daarnaast speelt het ook een sleutelrol in het ontspannen van onze spieren na contractie, een proces dat essentieel is voor beweging.

Botgezondheid

Daar stopt het niet. Magnesium is eveneens bevorderlijk voor de gezondheid van onze botten. Het helpt om calcium in het botweefsel te brengenen houdt zo onze botten sterk en veerkrachtig tegen breuken.

Energieproductie

Tegen fysieke moeheid biedt magnesium mogelijk uitkomst: Ons lichaam heeft dit mineraal nodig om energie te produceren uit voedsel. Zonder voldoende magnesium werken deze energiemetabolismeprocessen minder efficiënt, met vermoeidheidsklachten als mogelijke complicatie.

Hartfunctie

Tot slot blijkt uit talloze studies dat er ook een link bestaat tussen adequate hoeveelheden magnesiuminname en hartfuncties. Magnesium draagt immers bij tot het ritme van uw hartslag en kan helpen de bloeddruk op peil houden.

In deze sectie hebben we onderstreept dat voldoende magnesiuminname essentieel is voor tal van lichaamsfuncties. Het behoud van een goede gezondheid en welzijn raakt immers aan de kern van onze levenskwaliteit. Wees dus bewust van wat je in je lichaam stopt. Verderop in het artikel zullen we ook nagaan hoe je kunt vaststellen welke vorm van magnesium het best bij jou past.

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een mineraal dat van nature aanwezig is in veel voedingsmiddelen, het wordt ook toegevoegd aan sommige producten en beschikbaar als supplement. Dat gezegd hebbende, waar kunnen we dit essentiële element eigenlijk vinden?

Plantaardige voedingplantaardig

Groene groenten zoals spinazie en boerenkool zijn uitstekende bronnen van magnesium. Je vindt het ook in overvloed in fruit, met name avocado’s en bananen. Noten, zaden en peulvruchten zoals pinda’s, amandelen, cashewnoten, linzen en zwarte bonen bevatten eveneens hoge gehaltes aan dit mineraal.

Dierlijke producten

In de categorie dierlijke producten dragen vissoorten zoals makreel en zalm bij aan onze dagelijkse intake van magnesium. Dit geldt ook voor mager vlees.

Granen

Volle granen blijken rijk te zijn aan magnesium. Bruine rijst en havermout behoren tot die voedingsmiddelen die percentages bezitten die aanzienlijk hoger zijn dan witte of geraffineerde granen.granen

Laten we echter niet vergeten dat de hoeveelheid magnesium in voedsel sterk kan fluctuerën als gevolg van verschillende factoren. Deze kunnen variëren van de kwaliteit van de bodem waarin het voedsel wordt verbouwd tot het proces waarmee het uiteindelijk op ons bord belandt.

Koken of bewerken kan bijvoorbeeld resulteren in een verlies aan magnesium. Het valt dan ook te overwegen om zo mogelijk te opteren voor verse en minimaal bewerkte voeding om het maximale uit je inname van magnesium te halen.

Hoeveel magnesium per dag?

Als het aankomt op de kwestie van hoeveel magnesium je dagelijks moet binnenkrijgen, verschilt dit per persoon. Volgens de Voedingsraad is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassen mannen 350 tot 420 milligram en voor volwassen vrouwen tussen 280 en 320 milligram.

Het voedsel dat we dagelijks consumeren levert ons in principe een grote hoeveelheid van het benodigde mineraal. Producten zoals groene bladgroenten, noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen bevatten hogere concentraties magnesium. Daarnaast leveren producten als vlees en melk ook bijdragen aan onze totale inname van magnesium.

In sommige gevallen kan supplementatie noodzakelijk zijn om aan je ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium’ te komen. Overleg altijd met een gezondheidsprofessional voordat je een supplement toevoegt aan je routine. Deze kunnen bepalen of suppletie geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Als we het hebben over ‘magnesium dagelijkse hoeveelheid‘, spelen factoren zoals individuele gezondheidstoestand, dieet en levensstijl een rol bij wat als optimaal wordt beschouwd. Mensen die strikte diëten volgen, geregeld sporten of specifieke gezondheidsproblemen hebben kunnen mogelijk baat hebben bij extra inname bovenop wat ze normaal uit hun dieet halen.

Kortom, streven naar de juiste ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium’ is belangrijk voor je algemene gezondheid. Een zorgvuldige combinatie van een gebalanceerd dieet, de juiste vormen van beweging en eventueel afgemeten supplementen kan ervoor zorgen dat je lichaam optimale voordelen haalt uit dit cruciale mineraal.

Magnesium met hoge biologische beschikbaarheid:

Als we spreken over “welke magnesium wordt het beste opgenomen”, moeten we aandacht besteden aan onze term van vandaag – de ‘biologische beschikbaarheid’. Dit is de mate waarin een voedingsstof kan worden opgenomen en gebruikt door ons lichaam. In dit geval hebben we het specifiek over magnesium.

Simpel gezegd, hoe hoger de biologische beschikbaarheid, des te beter wordt de magnesium in ons lichaam opgenomen. Wanneer je kijkt naar supplementen met een hoge biologische beschikbaarheid, kom je vooral uit bij organisch gebonden soorten magnesium.

Eén van deze veelgebruikte soorten is magnesium citraat. Het staat bekend om zijn goede absorptiecapaciteit en men vindt het vaak in poedervorm. Een goede keuze voor wie snel resultaat wil!

Magnesium tauraat is ook zo’n type dat hoog scoort qua biobeschikbaarheid. Het unieke hierbij is dat het zich bindt aan taurine, een aminozuur dat onder andere positieve effecten heeft op de hartfunctie.

Een ander goed opteerbare vorm is magnesium bisglycinaat. Hierbij koppelt men twee glycine-moleculen (een belangrijk aminozuur) aan één molecuul magnesium. Deze verbinding verhoogt niet alleen de opneembaarheid van magnesium, maar zorgt ook voor extra ontspanning dankzij glycine.

Tot slot hebben we nog magnesium malaat, dat nauw samenwerkt met het energiemetabolisme in onze cellen.

Elk van deze vormen heeft dus zijn unieke voordelen en toepassingen, maar wat ze gemeenschappelijk hebben is hun hoge biologische beschikbaarheid. Het kiezen van een type magnesium hangt echter ook af van je persoonlijke gezondheidsdoelstellingen en -behoeften. Dat leg ik je graag uit in de volgende sectie!

Magnesium met lage biologische beschikbaarheid:

Magnesium staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, maar niet alle vormen van magnesium zijn gelijk. Ik wil je kennis laten maken met een categorie die wordt aangeduid als “magnesium met lage biologische beschikbaarheid“.

Wat betekent dit precies? Het komt neer op hoe goed ons lichaam kan absorberen en gebruiken wat we consumeren. Niet alle types magnesium kunnen efficiënt door het lichaam worden opgenomen, ook al zou je dezelfde dosis innemen.

Een voorbeeld van zo’n type is magnesiumoxide. Ondanks de hoge concentratie magnesium in deze vorm (ongeveer 60%), heeft het een relatief lage biologische beschikbaarheid. De reden hiervoor is dat de binding tussen magnesium en zuurstof in oxide vrij sterk is, waardoor je lichaam moeite heeft om deze af te breken en te absorberen. Vaak resulteert dit in een kleinere hoeveelheid daadwerkelijk benutte magnesium dan je wellicht verwacht.

Een vergelijkbare situatie geldt voor magnesiumsulfaat of -hydroxide. Net als bij oxide kan ons spijsverteringssysteem slechts een beperkt deel van het mineraal uit deze verbindingen onttrekken.

Het belangrijkste punt dat we moeten onthouden over vormen van magnesium met lage biologische beschikbaarheid is dit: Ze kunnen nog steeds voordelig zijn voor bepaalde toepassingen zoals laxerende doeleinden of maagzuurvermindering. Echter, als je gericht bent op het vullen van een magnesiumtekort of zoekt naar specifieke therapeutische voordelen, kan een vorm met een hogere biologische beschikbaarheid meer geschikt zijn.

Mis hier geen uitleg over: Vooraleer te beslissen welk type magnesiumsupplement bij jou past, laat je best eerst beoordelen wat jouw behoeften en omstandigheden zijn door een gezondheidsdeskundige.

Organisch en anorganisch

In de wereld van mineralen wordt vaak gesproken over ‘organische’ en ‘anorganische’ vormen. Deze termen kunnen verwarrend zijn, dus het is belangrijk om te begrijpen wat ze betekenen als we het hebben over magnesium soorten.

Wat biedt organisch magnesium?

Organisch magnesium verwijst naar magnesium dat is gebonden aan een organische stof, oftewel een molecuul waarvan het moleculaire skelet in het algemeen koolstofatomenteams inhoudt. Voorbeelden hiervan zijn aminozuren zoals glycine (bijvoorbeeld bij magnesium bisglycinaat) of citraatzuur (zoals bij magnesium citraat).

Het voordeel van deze vorm is dat ons lichaam al gewend is aan de stoffen waaraan het magnesium gekoppeld is; hierdoor wordt dit type gemakkelijker geabsorbeerd dan hun anorganische tegenhangers. Het organische aspect draagt bij tot een grotere biologische beschikbaarheid, wat kan helpen om eventuele deficiënties efficiënter te bestrijden.

Waarom eventueel kiezen voor anorganisch magnesium?

Anorganisch magnesium daarentegen is verbonden met een anorganische substantie – meestal een mineraal zoals chloride of oxide. Hoewel deze soort niet zo goed opneembaar is door ons lichaam als hun organische equivalent, ze bieden nog steeds hun voordelen.

Ze worden vaak gebruikt in supplementen vanwege de hogere concentratie elementair magnesium die zij bezitten; dit betekent dat er per volume-eenheid meer magnesium moleculen zijn. Hoewel dit de absorptie kan verminderen, verhoogt het de hoeveelheid elementair magnesium die een individu met elke dosis verbruikt.

De keuze hangt af wegende jouw behoeften

Zowel organisch als anorganisch magnesium hebben hun voor- en nadelen. Het is noodzakelijk om te weten wat elk te bieden heeft en deze informatie dan te contrasteren met jouw persoonlijke gezondheidsdoelstellingen en behoeften. Op deze manier kun je een geïnformeerde keuze maken over welk type magnesiumsupplement het beste bij je past.

Welke soorten en vormen van magnesium zijn er?

Mijn vriend, het is niet overdreven om te zeggen dat je keuzes hebt als het gaat om magnesium supplementen. Verschillende soorten magnesium hebben verschillende absorptieniveaus, werkzaamheid en mogelijke voordelen. Laten we eens kijken naar een paar van de populairste opties.

Magnesium Citraat

Eerst en vooral hebben we magnesium citraat, één van de meest voorkomende vormen in supplementen. Het is enorm populair dankzij de hogere biologische beschikbaarheid dan sommige anderen op deze lijst. Bovendien staat het ook bekend om zijn milde laxerende effect, wat het een goede keuze maakt als constipatie een probleem voor je zou zijn.

Magnesium Bisglycinaat

Dan hebben we nog magnesium bisglycinaat. Deze variant wordt vaak geadviseerd aan mensen die last hebben van verstoringen in hun slaapritme of angstklachten. Het kan namelijk helpen bij het opwekken van slaap vergemakkelijken en heeft een positief effect op onze ontspanning.

Magnesium Complex

Dit is geen afzonderlijke soort, maar eerder een mix van verschillende soorten magnesium. Als je twijfels hebt over welke specifieke vorm van magnesium jouw behoeften zal vervullen, kan dit dienen als schot hagel strategie – iets in het complex zal mogelijk werken.

Magnesium Glycerofosfaat

Het belangrijkste voordeel van Magnesium glycerofosfaat is dat het minder laxerende effecten heeft dan de meeste andere vormen van magnesium, wat het een goede keuze maakt als je gevoelig bent voor dit bijeffect.

Magnesium Malaat

Magnesium malaat kan een goede optie zijn voor mensen die lijden aan fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. In feite wordt aangenomen dat magnesium in combinatie met malic acid (een organische verbinding gevonden in fruit) deze aandoeningen kan verlichten.

Magnesium Tauraat

Deze vorm combineert magnesium met het aminozuur taurine. Het resultaat is een supplement dat vooral gunstig kan zijn voor hartgezondheid en hersenfunctie.

Magnesium Lactaat

Dit type magnesium wordt beter geabsorbeerd en is zachter voor de maag dan sommige andere soorten. Daarom zou het handig kunnen zijn bij mensen met spijsverteringsproblemen.

Magnesium Gluconaat

Het lichaam neemt deze vorm van magnesium goed op. Bovendien veroorzaakt het minder diarree, wat vaak een probleem kan zijn bij gebruik van sommige soorten magnesium supplementen.

Magnesium Elementair

Als laatste hebben we elementaire of ‘pure’ magnesium soorten. Dit type bevat geen andere moleculaire componenten; daardoor zegt men vaak dat dit één van de beste typen is qua assimilatie.

Elke variant brengt een specifiek voordeel met zich mee. Afhankelijk van je gezondheidsbehoeften en doelen heeft elk type potentieel om jouw wellness boost te geven. Zo leren we dat niet alleen het verschil tussen de verschillende soorten magnesium belangrijk is, maar vooral ook de werking ervan.

Magnesiumsupplementen: Jouw sleutel tot welzijn

Als je dit leest, is het blijkbaar omdat je op zoek bent naar de beste magnesium tabletten. Je hebt absoluut gelijk en ik ben hier om je te helpen deze belangrijke keuze te maken.

Welke magnesium neemt je lichaam het beste op?

Dit is een fundamentele vraag en cruciaal voor iedereen die overweegt magnesium supplementen aan hun dieet toe te voegen. Er zijn veel verschillende soorten interacties tussen verschillende soorten magnesium en ons lichaam. In de regel geldt dat hoe gemakkelijker het molecuul zich bindt met water, des te beter ons systeem het zal absorberen. Dus in deze context gaat mijn stem naar Magnesium Citraat en Magnesium Bisglycinaat als de hoofdfavorieten.

  1. Magnesium Citraat: Dit wordt beschouwd als een van de meest biologisch beschikbare vormen van magnesium doordat het stevig hecht aan watermoleculen tijdens absorptie.
  2. Magnesium Bisglycinaat: Net als citraat staat deze bekend om de hoge biologische beschikbaarheid, maar biedt naast reguliere ondersteuning ook hulp bij slaapproblemen doordat glycine helpt ontspannen.

Wat is het beste merk magnesium?

Het selecteren van een merk kan lastig zijn gezien de overvloedige opties op de markt. Toch kunnen we niet ontsnappen aan deze hamvraag: “Wat is de beste magnesium supplement?”. Mijn suggestie zou zijn om eerst te kijken naar de dosering, complexiteit en hulpstoffen in het product. Let bij je keuze altijd op betrouwbare bronnen van informatie of overleg met een gezondheidsdeskundige. Er bestaat namelijk niet zoiets als “One Size Fits All” in gezondheidssupplementen. Daarom zal de beste magnesium supplement er één zijn die het beste aansluit bij jouw individuele behoeften.

Waar moet je op letten bij het kopen van magnesium?

Bij het kiezen van de beste vorm van magnesium kan de keuze overweldigend zijn. Er zijn namelijk veel verschillende soorten en merken beschikbaar. Maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, wordt het kiezen makkelijker.

1. Hoeveel magnesium per capsule?

Om ervoor te zorgen dat je de juiste dosering krijgt, is het belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid magnesium per capsule.

Overdrijf echter niet! Het nemen van te veel supplementen, zelfs die met nuttige elementen zoals magnesium, kan leiden tot ongewenste repercussies, een fenomeen bekend als hypervitaminose of “vitaminevergiftiging“. Bovendien kan blootstelling aan excessief magnesium hoofdpijn, diarree of misselijkheid veroorzaken.

In tegenstelling daarmee zou een gebrek aan magnesiumpotentie in jouw goede magnesium tabletten betekenen dat je systematisch ondergedoseerd kunt raken – ook iets wat we graag willen vermijden.

Magnesium supplementen variëren meestal van 100 mg tot 500 mg per portie. Als algemene regel geldt echter dat volwassen mannen tussen de 19 en 30 jaar minimaal 400 mg per dag nodig hebben en vrouwen dezelfde leeftijdsgroep vanaf 310 mg per dag.

2. Welke soort(en) magnesium?

Dit is waarschijnlijk waar iedereen stiekem naar op zoek is: welke magnesium is de beste. In werkelijkheid hangt het antwoord grotendeels af van jouw individuele behoeften, symptomen en fysieke conditie. Elk type magnesium heeft namelijk andere kenmerken en voordelen.

Neem bijvoorbeeld Magnesium citraat – dit wordt vaak aanbevolen voor mensen met problemen met betrekking tot spijsverteringsabsorptie of constipatie.

En als je dan bedenkt dat er nog veel meer soorten zijn, zoals bisglycinaat, complex, malaat… nou, je snapt het wel. Het loont zeker de moeite om even uit te zoeken naar welke vorm van magnesium jouw lichaam waarschijnlijk het meest verlangt.

3. Welke hulpstoffen bevat het supplement?

Het derde belangrijke punt bij het kiezen van de beste vorm van magnesium omvat een nauwgezet onderzoek naar wat anders stiekem in die capsule zou kunnen zitten.

Sommige fabrikanten stoppen onnodige vulstoffen, kunstmatige kleurstoffen of zelfs potentieel schadelijke conserveringsmiddelen in hun producten die allergische reacties kunnen veroorzaken of andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Probeer dus te gaan voor puur natuurlijke opties waar mogelijk en houd een opvallende blik open voor eventuele boosdoeners in de ingrediëntenlijst. Op deze manier weet je zeker dat je lichaam krijgt wat je zou verwachten – niets meer en beslist niets minder!